KO JE ROBERT FICO, PREMIJER SLOVAČKE KOJI JE UPUCAN? Nakon pada komunističke vlasti radio kao državni advokat
Robert Fico, Foto: Profimedia

biografija roberta fica

KO JE ROBERT FICO, PREMIJER SLOVAČKE KOJI JE UPUCAN? Nakon pada komunističke vlasti radio kao državni advokat

Premijer Slovačke Robert Fico upucan je danas u Bratislavi posle sastanka kabineta

Objavljeno:

Premijer Slovačke Robert Fico upucan je danas u Handlovi gde se održavala sednica Vlade. Fico je, podsećamo, pobedio na izborima u oktobru 2023. godine i tako osvojio četvrti mandat kao premijer.

Inače, tokom tri decenije karijere, Fico (59) je vešto igrao između proevropskih “mejnstrim” i nacionalističkih antibriselskih i antiameričkih pozicija, pokazujući spremnost da promeni kurs u zavisnosti od javnog mnijenja ili promenjene političke realnosti.

Svoju karijeru je gradio na obećanjima o boljem životnom standardu u državi koja tek polako sustiže zapadnu Evropu i gde mnogi imaju relativno lepa sećanja na prošlost komunističkog doba.

Fico je u protekle četiri godine zauzeo ipak ekstremnije pozicije koje uključuju napade na zapadne saveznike, obećanja da će zaustaviti vojnu podršku Kijevu, kritikovao je sankcije Rusiji i pretio da će uložiti veto na svaku buduću pozivnicu za NATO-a za Ukrajinu.

Robert Fico
Robert Ficofoto: Profimedia

Fico, za koga analitičari navode da mu je inspiracija mađarski premijer Viktor Orban, u svojim govorima je navodio da su mu slovački interesi u srcu i da želi da se rat završi te zbog toga bi i obustavio pomoć Ukrajini. Zapadni saveznici i Ukrajina kažu da bi zaustavljanje vojne pomoći Kijevu samo pomoglo Rusiji.

“Viktora Orbana vidimo kao jednog od onih evropskih političara koji se ne plaše da otvoreno brane interese Mađarske i mađarskog naroda”, rekao je Fico Rojtersu u jednom intervjuu.

Fico je takođe kritikovao liberalnu predsednicu Slovačke Zuzanu Čaputovu, koja ga je tužila zbog širenja laži o njoj. Različite protivnike i nevladine organizacije označio je da slede upute američkog finansijera Soroša.

Biografija i političko delovanje

Rođen u radničkoj porodici, Fico je diplomirao pravo 1986. godine i pridružio se tada vladajućoj Komunističkoj partiji.

Nakon pada komunističke vlasti 1989. radio je kao državni advokat, osvojio je mesto u parlamentu pod preimenovanom Komunističkom partijom i predstavljao je Slovačku na Evropskom sudu za ljudska prava.

Fico vodi stranku SMER-Socijaldemokratiju od 1999. godine nakon što ju je osnovao kako bi se suprotstavio reformističkoj vladi desnog centra.

Podsetimo, premijer Slovačke Robert Fico upucan je danas u Bratislavi posle sastanka kabineta, prenose mediji.

Jedan od svedoka rekao je za Reuters da je čuo nekoliko pucnjeva i da je video policija privela jednog čoveka.

On je takođe dodao da je video kako obezbeđenje jednu osobu ubacuje u auto i kako veliko brzinom odlaze odatle.

Bonus video:

00:27

RAT U UKRAJINI 99. DAN Ruska vojska krstarećim raketama napala Beskidi tunel na granici Ukrajine i Slovačke!

(Espreso/ N1/ Prenela M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.